Wikisoc - De vrije informatiebron over sociaal recht in België

Welkom op de WikiSoc blog

WikiSoc is een blog waarin prof. Willy van Eeckhoutte fouten signaleert in of vragen stelt bij informatie over arbeids- of socialezekerheidsrecht in de media.
Niet de zoveelste opinie, maar hard recht

Terug naar overzicht

Puzzelen met pensioenen

van de regen in de drop

25 augustus 2015
De TIjd, dinsdag 25 augustus 2015, p. 9.

Puzzelen

De wet van 10 augustus 2015 tot verhoging van de wettelijke leeftijd voor het rustpensioen, de voorwaarden voor de toegang tot het vervroegd pensioen en de minimumleeftijd voor het overlevingspensioen is van een bedroevende kwaliteit: het opschrift is veel te lang (waarom niet gewoon Pensioenwet 2015 of, voor wie iets meer specifieks verlangt: Pensioenleeftijdwet 2015) en de inhoud heeft een hoog puzzelgehalte (precies 7788 woorden wijzingen aan bestaande teksten; volgens mij heeft men “erom gedaan”). De kracht van de verandering heeft hier nog duidelijk niet toegeslagen.

Het valt dan ook te begrijpen dat maar één enkele krant aan dergelijk ingrijpende wetswijziging maar één heel kort stukje besteed. Zelf stel ik het puzzelen ook uit tot op een regenachtige dag, als één dag al zal volstaan.

Hier wil ik het enkel hebben over de verwondering van De Tijd dat in de 49 artikelen van de nieuwe wet niets te lezen valt over de berekening van de pensioenloopbaan.

 

zoals in de golden sixties

De reden hiervoor is simpel. Omdat de wetgever – anders dan gehoopt – voort morrelen aan de bestaande pensioenwetgeving - volmachtenbesluiten (!) van 1967 (!) - heeft verkozen vóór tabula rasa te herbeginnen, staan de bepalingen over de berekening van de pensioenen niet in de Pensioenwet Werknemers en de Pensioenwet Zelfstandigen, maar in de uitvoeringsbesluiten daarvan, respectievelijk het Algemeen Reglement Werknemerspensioenen en het Algemeen Reglement Pensioen Zelfstandigen.

 

Laten wij hopen op een strenge winter

 Wil je ze daar vinden, lezen en begrijpen, reservere alvast maar de hele herfst. Of beter nog, de hele winter: in hetzelfde Belgisch Staatsblad van vrijdag 21 augustus 2015 staat nog zo'n fraai stuk: de wet van 20 juli 2015 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken (58 artikelen!). Dat opschrift houdt er zelfs nog de spanning in.

Categorieën: Pensioenen

Inschrijven

Updates ontvangen via mail?

WikiSoc volgen via Twitter

 

Wikisoc volgen via Google+

 

 

WAT? wx5 (wwwww) 

 Wij Willen Wettelijke Waarheden Weten 

 

De media verspreiden voortdurend informatie die rechtstreeks of onrechtstreeks juridisch is.

  

Wikisoc speurt naar nieuwsmededelingen met sociaalrechtelijke informatie die vragen oproepen (en probeert die vragen te beantwoorden).

 

 

VOOR WIE?

 

 Voor de (al dan niet eeuwige) student en voor al wie (minstens voor een stukje) leeft om te leren, zoals de auteur.

 

 

DE AUTEUR 

 

 

advocaat Willy van Eeckhoutte

 

professor Willy van Eeckhoutte

 

ANDERE INFORMATIE OVER SOCIAAL RECHT:

klik op de afbeelding

 

 

           

 

          

 

 

Trefwoorden