Wikisoc - De vrije informatiebron over sociaal recht in België

Welkom op de WikiSoc blog

WikiSoc is een blog waarin prof. Willy van Eeckhoutte fouten signaleert in of vragen stelt bij informatie over arbeids- of socialezekerheidsrecht in de media.
Niet de zoveelste opinie, maar hard recht

Terug naar overzicht

Schijninvaliditeit

Rijkere rechtstaal, rijkere rechtsvinding?

20 maart 2016
De Tijd, zaterdag 19 maart 2016, p. 4

Nadat schijnzelfstandigen en schijnwerknemers hun intrede hebben gedaan, is het Belgisch sociaal recht nu ook verrijkt met de term schijninvaliden.

Eigenlijk bestond hij al, zij het sluimerend. Inderdaad, even googelen levert exact negen (9) hits op. Dat is bitter weinig in vergelijking met schijnzelfstandigen (16.800) en schijnwerknemers (1.430). Schijninvaliditeit intikken levert maar zes (6) resultaten op, allemaal rond het bovenstaande interview.*

 De oudste hit met schijninvaliden gaat terug tot 10 april 2006. In acht van de negen vindplaatsen tref je ook de termen “sociaal profitariaat”, “kutmarokkanen”, “buitenlandse plunderaars van de sociale voorzieningen” en “beroepswerklozen”. Geen "Schone schijn" dus.

 Wat kunnen wij nog leren uit het interview? Dat de sociale zekerheid vier takken telt, de “pensioen[en]”, de “gezondheidszorg”, de “werkloosheid[suitkeringen]” en de “[uitkeringen voor] langdurige arbeidsongeschiktheid”. De tak “gezinsbijslagen” wordt inderdaad afgezaagd van de (federale) sociale zekerheid.

 

Conclusie

Rijkere rechtstaal, rijkere rechtsvinding? (naar J. HERBOTS, Meertalig rechtswoord, rijkere rechtsvinding, Gent, Story-Scientia, 1973, 183 p.).

 

  * Het gaat om de afgeronde cijfers verkregen door de termen tussen aanhalingstekens in te geven op zondag 20 maart 2016 om 10.45 uur. 

Categorieën: Ziekteverzekering

Inschrijven

Updates ontvangen via mail?

WikiSoc volgen via Twitter

 

Wikisoc volgen via Google+

 

 

WAT? wx5 (wwwww) 

 Wij Willen Wettelijke Waarheden Weten 

 

De media verspreiden voortdurend informatie die rechtstreeks of onrechtstreeks juridisch is.

  

Wikisoc speurt naar nieuwsmededelingen met sociaalrechtelijke informatie die vragen oproepen (en probeert die vragen te beantwoorden).

 

 

VOOR WIE?

 

 Voor de (al dan niet eeuwige) student en voor al wie (minstens voor een stukje) leeft om te leren, zoals de auteur.

 

 

DE AUTEUR 

 

 

advocaat Willy van Eeckhoutte

 

professor Willy van Eeckhoutte

 

ANDERE INFORMATIE OVER SOCIAAL RECHT:

klik op de afbeelding

 

 

           

 

          

 

 

Trefwoorden