Wikisoc - De vrije informatiebron over sociaal recht in België

Welkom op de WikiSoc blog

WikiSoc is een blog waarin prof. Willy van Eeckhoutte fouten signaleert in of vragen stelt bij informatie over arbeids- of socialezekerheidsrecht in de media.
Niet de zoveelste opinie, maar hard recht

Terug naar overzicht

“Een Gentse projectontwikkelaar streek vier jaar lang als ‘werkzoekend’ gezinshoofd onterecht 40.000 euro op. ‘Tot bleek dat zijn domicilie in de Dominicaanse Republiek was en hij dus geen recht meer had op stempelgeld’, klinkt het bij de RVA.”

              Pieter Huybrechts in De Standaard van 25 september 2013, p. 2

Antwoord

Als het recht op werkloosheidsuitkeringen is ontstaan, op grond van het arbeidsverleden of studies (en hij m.a.w. de “toelaatbaarheidsvoorwaarden” vervult), kan een werknemer een werkloosheidsuitkering toegekend krijgen als voldaan is aan tien “toekenningsvoorwaarden”. Een daarvan is het hebben van zijn hoofdverblijf in België en effectief in België verblijven (art. 66 Werkloosheidsbesluit). 

 Om dezelfde reden werd in augustus gemeld dat Syriëstrijders uit Antwerpen, Vilvoorde en Maaseik hun werkloosheidsuitkering verloren door het feit dat zij administratief geschrapt werden uit het bevolkingsregister “wegens niet woonachtig op het opgegeven adres”. Dat zij voordien toch nog aan het uitkering geraakten door af en toe eens de grens over te steken met Turkije, was eigenlijk al ook niet koosjer, aangezien de betrokkenen niet voldeden aan de voorwaarde van effectief verblijf in België, die ook geldt.

Er zijn wel uitzonderingen op die laatste voorwaarde, bv. om vakantie te nemen in het buitenland (maximum vier weken per jaar) of om te solliciteren (maximum twee weken per jaar) (art. 39 Uitvoeringsbesluit Werkloosheidsbesluit). Maar de voorwaarde in België gedomicilieerd te zijn, blijft hoe dan ook bestaan.

Categorieën: /nl/archive/

Inschrijven

Updates ontvangen via mail?

WikiSoc volgen via Twitter

 

Wikisoc volgen via Google+

 

 

WAT? wx5 (wwwww) 

 Wij Willen Wettelijke Waarheden Weten 

 

De media verspreiden voortdurend informatie die rechtstreeks of onrechtstreeks juridisch is.

  

Wikisoc speurt naar nieuwsmededelingen met sociaalrechtelijke informatie die vragen oproepen (en probeert die vragen te beantwoorden).

 

 

VOOR WIE?

 

 Voor de (al dan niet eeuwige) student en voor al wie (minstens voor een stukje) leeft om te leren, zoals de auteur.

 

 

DE AUTEUR 

 

 

advocaat Willy van Eeckhoutte

 

professor Willy van Eeckhoutte

 

ANDERE INFORMATIE OVER SOCIAAL RECHT:

klik op de afbeelding

 

 

           

 

          

 

 

Trefwoorden