Wikisoc - De vrije informatiebron over sociaal recht in België

Welkom op de WikiSoc blog

WikiSoc is een blog waarin prof. Willy van Eeckhoutte fouten signaleert in of vragen stelt bij informatie over arbeids- of socialezekerheidsrecht in de media.
Niet de zoveelste opinie, maar hard recht

Terug naar overzicht

Telewerk is wél toegelaten

21 februari 2016
De Morgen, zaterdag 20 februari 2016

Dat het Belgisch arbeidsrecht stroef is, zal wel niemand ontkennen die ernstig wil worden genomen. Maar blijkbaar is de perceptie van stroefheid nog veel groter dan de werkelijkheid.

 Wie op (de eerste) de beste juridische databank Jura het trefwoord telewerk combineert met “wetgeving”, krijgt niet minder dan 79 hits. Zowel in wetgeving als in algemeen­bin­dend­verklaarde collectieve arbeidsovereenkomsten wordt telewerk “officieel” geregeld. Het is dan ook toegelaten.

Telewerk is een, zelfs de meest voorkomende, vorm van huisarbeid. Huisarbeid wordt geregeld door titel VI van de Arbeidsovereenkomstenwet. De bepalingen van die titel gelden niet voor de specifieke vorm van huisarbeid die telewerk is (art. 119.1, § 2, Arbeidsovereenkomstenwet).

Voor werknemers van de private sector komen de voorschriften in aanmerking van de interprofessionele CAO nr. 85 (Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 85 van 9 november 2005, gesloten in de Nationale Arbeidsraad, betreffende het telewerk).

Voor telewerknemers van de publieke sector geldt een gelijkaardige regeling die bij koninklijk besluit is vastgesteld (koninklijk besluit van 22 november 2006 betreffende het telewerk in het federaal administratief openbaar ambt)

 “Officiëler” kan moeilijk.

Categorieën: Arbeidsovereenkomsten

Inschrijven

Updates ontvangen via mail?

WikiSoc volgen via Twitter

 

Wikisoc volgen via Google+

 

 

WAT? wx5 (wwwww) 

 Wij Willen Wettelijke Waarheden Weten 

 

De media verspreiden voortdurend informatie die rechtstreeks of onrechtstreeks juridisch is.

  

Wikisoc speurt naar nieuwsmededelingen met sociaalrechtelijke informatie die vragen oproepen (en probeert die vragen te beantwoorden).

 

 

VOOR WIE?

 

 Voor de (al dan niet eeuwige) student en voor al wie (minstens voor een stukje) leeft om te leren, zoals de auteur.

 

 

DE AUTEUR 

 

 

advocaat Willy van Eeckhoutte

 

professor Willy van Eeckhoutte

 

ANDERE INFORMATIE OVER SOCIAAL RECHT:

klik op de afbeelding

 

 

           

 

          

 

 

Trefwoorden